NederlandsDeutsch  
Straatkinderen St. Petersburg
Patrick Lindner deelt levensmiddelen uit

"De straatkinderen van St. Petersburg"

 

Een actie van Lebensbrücke International

  
LEBENSBRÃœCKE INTERNATIONAL biedt sinds de winter van 1991/92 in samenwerking met DLB succesvol humanitaire hulp in St.-Petersburg, gesteund door talrijke media en prominenten.

Ook nu, in 2006, is humanitaire hulp belangrijker dan ooit. Sinds de glasnost en perestrojka heeft Rusland weliswaar een vrije economische markt, maar de sociale belangen van de mensen schoten daarbij in. Dat geldt vooral voor de grote steden, waar woningnood, werkloosheid en de zoektocht naar levensmiddelen tot de dagelijkse overlevingsstrijd behoren. De slachtoffers zijn – zoals zo vaak – bejaarden, kinderrijke gezinnen en natuurlijk de kinderen zelf.

Volgens officiële schattingen leven zo'n 30.000 jongens en meisjes vanaf 4 jaar op straat of in een ongeregelde situatie.
Door pure nood, honger, gebrek aan kleding, onvoldoende hygiëne, erbarmelijke woonomstandigheden en jarenlange werkloosheid komen veel families in een sociale neergang terecht. De ontwrichte en dikwijls door alcohol bepaalde huiselijke omstandigheden drijven veel kinderen de straat op. Ze proberen de mishandelingen, honger en onverschilligheid van hun ouders te ontvluchten. Trein- en metrostations, kelders of zelfs de leidingkokers onder de straten van de stad zijn hun thuis. Op die manier zijn ze overgeleverd aan de wetten van de straat, waar alle vormen van misbruik deel uitmaken van het trieste dagelijkse leven.

LEBENSBRÃœCKE INTERNATIONAL financiert projecten die deze kinderen stapsgewijs weer een normaal leven willen bezorgen.

Hospitaal nr. 15. Dit is het enige kinderziekenhuis van de stad dat deze kinderen opneemt en behandelt. Hier is een tekort aan alles: medicijnen, verbandmateriaal, kleding, speelgoed en geld voor salarissen om gekwalificeerd personeel, zoals psychologen en maatschappelijk werkers in dienst te kunnen nemen.
Dr. Sereda: heeft een woon-therapiecentrum voor 15 straatkinderen. Hier kunnen 15 jongeren wonen en een psychologische, sociale en medische begeleiding krijgen. Dr. Sereda probeert dikwijls ook de ouders in het proces te betrekken, om zo eventueel een terugkeer in het gezin mogelijk te maken. Verder gaat hij 's nachts regelmatig op "patrouille", om de kinderen van warme dranken of kleding te voorzien en eventueel kleinere verwondingen te verzorgen. Helaas zijn er nauwelijks inrichtingen zoals die van Dr. Sereda, daarom ligt dit project ons zo na aan het hart.
Medische opvangcentra. De straatkinderen kunnen hier terecht voor een eerste verzorging van hun ziekten en verwondingen. Ze krijgen iets te eten, een kop warme thee en, indien voorhanden, ook kleding. Belangrijk is de angsten geleidelijk weg te nemen en stilaan een band tot stand te brengen.
Straatkinderclub. Drie jaar geleden startte dit project, dat kinderen uit sociaal zwakke gezinnen mogelijkheden tot bijscholing en vrijetijdsbesteding biedt. Er worden niet alleen computer- en taalcursussen gegeven, er zijn ook gym- en danslessen, allerlei workshops en de mogelijkheid om kleren te leren maken. Deze laatste workshop heeft inmiddels een eigen "label" en herfinanciert met de verkoop van de zelfgemaakte straatkinderstreetwear ten minste het materiaal.

Het doel van al deze maatregelen bestaat erin het vertrouwen van de straatkinderen te winnen, om ze ofwel weer in hun eigen gezin te integreren, of ze in goede pleeggezinnen of instellingen onder te brengen. Dit is de voorwaarde om ze weer aan een normaal leven en aan een school- of opleidingsplaats te kunnen helpen.

Deze kinderen maken echter slechts een echte kans, als wij samen de fundamentele voorwaarden hiervoor creëren. Dit wil zeggen dat wij moeten zorgen voor medicijnen, levensmiddelen, medische verzorging en maatschappelijk werkers, en geschikte woonruimten voor hen moeten afhuren.


Om te kunnen helpen, hebben wij
uw begrip, uw hulp en uw giften nodig!

Ziekenhuis nr. 15: Kristina mishandeld en verstoten
Dr. Sereda, een heilige voor de straatkinderen
Jongeren van de straat geplukt, ze hebben honger
Naaiatelier van de straatkinderclub K9C
K9C - in de club krijgen ze elke dat iets warms te eten